Mede-zeggenschapsraad
Medezeggenschapsraad
Oudergeleding: Koen Muijsers (voorzitter), Jochem Burgers, Martijn Ivens
Leerkrachtgeleding: Daniëlle van Huet (secretaris), Helga Droogers, Lian Oomen
De medezeggenschap van ouders en medewerkers is geregeld in de Wet Medezeggenschap Scholen. De afspraken over de organisatie van de medezeggenschap binnen CPOB zijn vastgelegd in het zgn. “medezeggenschapsstatuut CPOB”.
Iedere CPOB-school heeft een eigen medezeggenschapsraad (MR), waarin ouders en medewerkers zijn vertegenwoordigd. De MR heeft advies- en instemmingsrechten m.b.t. het door de school te voeren beleid. Het overleg met de MR wordt door de schooldirectie gevoerd.
Voor CPOB als geheel functioneert een gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) die dezelfde rechten heeft als de MR voor zaken die alle scholen van CPOB of van alle CPOB-scholen in een plaats aangaan. De GMR neemt in die gevallen de taak over van de individuele MR-en.
Het bestuur voert het overleg met de GMR. Enkele jaren geleden is met wederzijdse instemming gekozen voor een aanpak waarin veel openheid wordt gegeven en waarin GMR en BM trachten gezamenlijk te komen tot goede besluiten voor de CPOB-organisatie. Enkele GMR-werkgroepen specialiseren zich om een goede gesprekspartner voor het bestuur te zijn. Regelmatig wordt voor de gehele GMR een studiebijeenkomst georganiseerd.
Om een meer efficiënte manier van werken te bevorderen is onlangs besloten tot een “GMR-nieuwe stijl”. Per school worden niet langer twee, maar één mr-lid afgevaardigd. Voor onze school is dat Jasmijn Schippers (oudergeleding). Wel zorgen we ervoor dat ouders en medewerkers gelijk zijn vertegenwoordigd. Om de kwaliteit van de besprekingen en de besluitvorming te vergroten is voorts gekozen voor een onafhankelijke voorzitter (een ouder van een CPOB-leerling). Het secretariaat zal vervuld worden door een medewerker van een van de CPOB-scholen (m.r.-lid), die daarvoor voldoende gefaciliteerd wordt.
De eindverantwoordelijkheid voor de gang van zaken binnen de school ligt bij het schoolbestuur. Elk schoolbestuur is op grond van de wet medezeggenschap onderwijs (WMO) verplicht een Medezeggenschapsraad (MR) in te stellen.
De WMO regelt dat de MR:
- meedenkt met het bestuur.
- besluiten toetst.
- medeverantwoordelijkheid draagt voor het welzijn van leerlingen en het team.
- mede kwaliteit van onderwijs bewaakt.
De MR is een belangrijke gesprekspartner van het bestuur, en geeft structuur aan inspraak op schoolniveau en is medeverantwoordelijk voor het welzijn van leerlingen en het team.
De MR bestaat bij het basisonderwijs uit een gelijk aantal vertegenwoordigers van personeel en ouders; de personeels- en oudergeleding met een bevoegdheidsverdeling. Dat wil zeggen dat beide geledingen van de MR instemmings- en adviesrecht hebben op gebied van zorgplan, schoolplan, schoolgids, financieel beleid en dergelijke (art. 6 en 7 WMO). De zaken die direct te maken hebben met personeelsbeleid vallen onder instemmingsrecht van de personeelsgeleding. De bestuurszaken die direct ouders en/of leerlingen raken, vallen onder het instemmingsrecht van de oudergeleding (art.8 en9 WMO). Het instemmingsrecht en adviesrecht zijn voor de MR van groot belang. Het instemmingsrecht gaat volgens bepaalde procedures. Bij adviesrecht kan de MR alleen positief of negatief adviseren. Kortom in veel gevallen heeft de MR recht om het bestuur te adviseren; in bepaalde gevallen heeft het bestuur de instemming van de MR nodig alvorens het zijn besluit kan uitvoeren.
De MR is voor vragen en/of opmerkingen te bereiken via mr.leiboom@cpob.nl .
Via dit mailadres kunt u ook de notulen van een vergadering opvragen.
In de nieuwsbrieven vindt u de data van de MR-vergaderingen.